Overstap naar Voortgezet Onderwijs (VO)
In de regio Amersfoort maken jaarlijks veel leerlingen de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs in Amersfoort, Nijkerk, Baarn, Soest, Bunschoten. Alle scholen voor voortgezet onderwijs in deze regio werken samen om te zorgen dat iedere leerling een goede plek in de brugklas vindt. Daarom hanteren zij dezelfde aanmeldprocedure. Zo is het voor iedereen duidelijk hoe de overgang van de basisschool naar de brugklas is geregeld.

Van Basis naar Brug beschrijft de aanmeldprocedure voor ouders/leerlingen en de leerkrachten van groep 8 van de basisschool.

Eindadvies VO
Dit advies is gebaseerd op de meerjarige ontwikkeling van uw kind, zoals die zichtbaar wordt in het IEP-leerlingvolgsysteem van de school. Er wordt hierbij gekeken naar de scores van Begrijpend lezen, Rekenen, Spelling en Technisch lezen van de drie volgende leerjaren 6,7 en 8. De nadruk wordt hierbij gelegd op de vakken Begrijpend lezen en Rekenen. Wat in het advies natuurlijk ook meegenomen wordt, is de werkhouding, concentratie, motivatie en het huiswerkgedrag van uw kind.

Voorlopig advies en eindadvies
Wanneer uw kind in groep 7 zit, ontvangt u aan het eind van het schooljaar een uitnodiging voor de 10-minuten gesprekken. Tijdens dit gesprek ontvangen u en uw kind het voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs.

Het voorlopig advies vertelt u in welke richting en bij welke scholen u met uw kind kunt gaan kijken. Om een goede keuze voor een school te maken, adviseren wij u samen met uw kind een aantal open dagen te bezoeken. Daarnaast is het raadzaam om ook de voorlichtingsavonden te bezoeken. Voor de data van de voorlichtingsavonden en de open dagen, verwijzen wij u naar de websites van de verschillende VO-scholen. Het definitieve advies zal tenslotte gegeven worden ná de doorstroomtoets in groep 8.

De doorstroomtoets in groep 8 geeft een tweede, onafhankelijk advies. Als uw kind de doorstroomtoets beter maakt dan wij op basis van het schooladvies verwachten, dan moeten wij het advies heroverwegen, in overleg met u en uw kind. Het is mogelijk dat het eindadvies dan wordt aangepast. Als uw kind de doorstroomtoets slechter maakt dan verwacht, wordt het schooladvies niet aangepast.

Groep 7
De voorlopige schooladviezen worden opgesteld na overleg tussen leerkrachten van de groepen 6, 7, interne begeleider en directie.
In juni volgt het voorlopig adviesgesprek met ouders en leerling

Groep 8
De definitieve schooladviezen worden opgesteld na overleg tussen leerkrachten van de groepen 7,8, interne begeleider en directie.
In maart volgt het definitieve adviesgesprek met ouders en leerling.

Verplichte doorstroomtoets basisonderwijs
Alle leerlingen van groep 8 maken de doorstroomtoets. Dit geldt voor leerlingen in het regulier onderwijs, speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs. Deze doorstroomtoets meet de kennis die leerlingen hebben van taal en rekenen.

Doorstroomtoets laat niveau taal en rekenen zien
De doorstroomtoets laat zien welk niveau leerlingen hebben op het gebied van taal en rekenen (de referentieniveaus voor taal en rekenen). De doorstroomtoets laat zien welk type vervolgonderwijs bij een leerling past, op basis van de taal- en rekenvaardigheden. De doorstroomtoets is daarmee een aanvulling op andere gegevens, voor het schooladvies dat een leerling krijgt. De doorstroomtoets is geen examen. Leerlingen kunnen niet slagen of zakken voor de toets.