Groepen
Nieuws
Agenda

Basisschool De Bron
Tel.: 035 - 602 13 76
info@debronsoest.nl

Groep 7

Welkom in groep 7!

Wij zijn groep 7 met 32 enthousiaste kinderen. Op maandag, dinsdag en woensdag staat juf Wendy voor de groep (w.kruithof@debronsoest.nl). Donderdag en vrijdag is juf Mariska er (m.steur@debronsoest.nl). Hieronder kunt u lezen wat we allemaal hebben geleerd en gedaan.

Wat leren we allemaal?
Met rekenen blijven we oefenen met de kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen, bijvoorbeeld met het uitrekenen van korting. Ook het kennen van de onderlinge relatie blijft belangrijk (¾ deel is evenveel als 75%). Daarnaast is er veel aandacht voor de uitbreiding en het toepassen van het metriek stelsel, bijvoorbeeld het omrekenen van oppervlaktematen of hoeveel glazen van 25cl kan ik uit een liter halen? Sommige onderdelen krijgen de kinderen ook mee als huiswerk. Ook kunnen de kinderen thuis oefenen met rekentuin of mijnklas. Mochten uw kind zijn of haar inloggegevens kwijt zijn, dan kan hij of zij deze bij ons navragen.

Bij spelling hebben we dagelijks een oefendictee, herhaling blijft belangrijk. Ook leren de kinderen de komende blokken twee nieuwe categorieën; trema meervoud (ideeën, allergieën) en Latijns voorvoegsel (advies, abnormaal). Iedere vrijdag oefenen we de werkwoordspelling. De komende periode leren de kinderen het correct schrijven van de gebiedende wijs en oefenen we met lastige werkwoorden. De laatste weken staan vooral in het teken van herhaling en het toepassen van het geleerde. Bij het onderdeel grammatica kunnen de kinderen nu ook het het persoonlijk voornaamwoord benoemen (ik, je, wij) en het komende blok komt het bezittelijk voornaamwoord daar bij (mijn, jouw, onze). Sommige onderdelen krijgen de kinderen ook mee als huiswerk.

Met taal hebben we het blok ‘Helden’ afgerond, zo hebben we verschillende trappen van vergelijking geleerd (stellende trap, vergrotende trap, overtreffende trap, bijvoorbeeld goed-beter-best) en een ode geschreven aan onze persoonlijke held. Komend blok gaat over het thema ‘Buitenissig’ en ontdekken we allerlei weetjes over bijzondere dieren die op onze wereld leven. Na elk blok maken de kinderen een taaltoets. Deze toets bestaat uit het onderdeel woordenschat en taalverkennen. Voor het onderdeel woordenschat krijgen de kinderen een woordenlijst mee in de map.

Bij Naut hebben we ontdekt dat er echte krachtpatsers in groep zeven zitten. Het thema was ‘krachten’ en we hebben van alles geleerd over krachten en overbrengingen, zoals bij een hefboom of tandwiel. Als afsluiting hebben we onze krachten gebundeld en heeft elk groepje een kettingreactie gemaakt. Bij Brandaan gaan we terug naar de tijd van steden en staten en ontdekken we dat je in een oude stad als Amersfoort allemaal dingen uit deze tijd kan vinden, zoals stukjes stadsmuur of het centrale marktplein. Na de meivakantie ronden we Brandaan af en starten we met een nieuw blok van Meander.

Wat hebben we nog meer gedaan?
De afgelopen periode hebben de kinderen hard gewerkt. Naast de reguliere lessen hebben de kinderen namelijk ook de Entree-toets gemaakt. Het resultaat zal na de meivakantie binnenkomen en naar aanleiding daarvan zijn er 10-minuten-gesprekken op woensdag 13 en vrijdag 15 juni (na schooltijd). Daarnaast is iedereen geslaagd voor zijn theorie verkeersexamen, knap hoor! Na de meivakantie stappen we op de fiets.
Voor het project ‘Wind in de zeilen’ hebben we met de klas een bezoek aan de molen gebracht.
‘s Ochtends vroeg vertrokken we direct op de fiets. Het was nog best koud, maar gelukkig scheen de zon. Daar kregen we een rondleiding en hebben de kinderen opdrachten gemaakt rondom de molen, zoals het oplossen van een rebus en een fotopuzzel opdracht. Woensdag 11 april hebben we als vervolg zelf filmpjes gemaakt (een stopmotionanimatie met legopoppetjes). Erg leuk om te doen en het resultaat volgt binnenkort. Tot slot hebben we Pasen met elkaar gevierd en stilgestaan bij het thema ‘samen delen’. Vrijdag 20 april hebben we een gezellige Koningsspelen met elkaar beleefd. En nu… een welverdiende vakantie!

Wat staat er op het programma?
Vrijdag 18 mei heeft de bovenbouw een sportmiddag. Wij zijn nog op zoek naar begeleiders. Woensdag 23 mei is de sportdag voor de hele school bij AV Pijnenburg.
Vrijdag 25 mei staat in het teken van rekenen tijdens de grote rekendag.
Woensdag 30 mei is het praktijk verkeersexamen (op de fiets). De route en extra informatie krijgen de kinderen na de meivakantie op papier mee naar huis.
Maandag 4 juni t/m donderdag 7 juni is de Avondvierdaagse, wij hopen op mooi weer en veel wandelplezier.
Vrijdag 8 juni kunnen de kinderen lekker bijkomen, want dan is er een studiedag en zijn ze vrij.

Groetjes,
juf Wendy en juf Mariska


download-180px

Contact

contact

Basisschool De Bron
Sweelinckstraat 2
3766 ED Soest
Tel.: 035 - 602 13 76
info@debronsoest.nl

Berichtenarchief